Vad är en sårbarhetsskanning?

Sårbarhetsskanning är en metod för att undersöka ett system eller en dator för att leta efter sårbarheter och brister i säkerheten. Syftet med sårbarhetsskanning är att identifiera eventuella sårbarheter innan de kan utnyttjas av en angripare, och att föreslå åtgärder för att åtgärda dem.
En sårbarhetsskanning kan vara en manuell process där en säkerhetskonsult granskar systemet noggrant för att leta efter sårbarheter, eller så kan den utföras automatiskt med hjälp av ett datorprogram som söker efter kända sårbarheter i systemet. Sårbarhetsskanning är en viktig del av säkerhetsarbetet i ett system, eftersom det kan hjälpa till att upptäcka och åtgärda sårbarheter innan de kan utnyttjas av en angripare.